Tuesday, May 24, 2011

nama anak nama bunga

roses

Do you know that certain flowers have their own specific meanings? With the wonderful colors, people nowadays love to use flowers in communicating with their loved ones. Nak express love kat someone pakai bunga, nak tackle girls pakai bunga, nak pujuk girlfriend pun pakai bunga (my boyfriend tak penah lagilah buat camtu) And now it’s a trend to name child as flower’s name as the parents hope the real meaning of flowers will affect the personality of the child.

When I noticed that one celebrity; Sazzy Falak named her twin daughters by using flower’s name, I become more excited to name my future daughter as flowers’ too. Sazzy named her twins as Tiara Rose and Iman Lily. What a beautiful name ever! Padahal kawen pun lambat lagi kan?heee berangan lebih nak plan nama anak!

Hello. Before Sazzy's given birth lagi I dah berangan-angan nak kasi nama anak nama bunga okeh. Tak caya tanya En.Anwar. haha! kenapa kena tanya dia pulak?? Confirm dia segan-segan je nak jawab ya. “Apasal kena tanya B pulak?!..ceh!” dah tahu dah apa dia nak jawab.hoho:p


camellia


Jom tengok nama-nama bunga ni:) very sweet and beautiful as its meanings.

Camellia: Perfection, Gratitude

Dahlia: Elegance and Dignity

Iris: Wisdom and Valor, Faith, Promise in love, Hope

Ivy: Friendship, Fidelity

Jasmine: Elegance, Grace, Modesty, Love

Lily: Purity of heart, Majesty and Honor, Humility, Happiness, Sweetness

Orchid: Mature charm, Beauty, Love

Olive: Peace

Rose (Red): Passion, Love

Violet: Modesty, Love, Faithfulness


iris and ivy

jasmine and lily

orchid and olive

violet and dahlia


Ini antara nama-nama yang bakal I kasi kat future daughter I kalau dia perempuan lah. Kalau lelaki hmm belum ada dalam mind lagi nak kasi nama apa. If kasi nama bunga single alone macam tak best sangat kan? Hmm mungkin juga akan ditambah di-matching dengan nama lain macam Sazzy named twins dia. Takpa tu nanti bincang dengan future daddy to my future daughter.haha berangan lagi! okeh enough Aniesz! :)


Sunday, May 22, 2011

Migraine, a serious headache



Have you ever suffered headache? which area of your head was attacked? the left, right or the whole of your head? was it painful? BEWARE! you are possible to get migraine! Migraine is a very painful type of headache. People may severe pain of migraines as throbbing in one are of the head. It will last from 4hours to 3days if untreated and this really disturb daily activities. Do not be surprise if you just know that food like chocolates, cheese and fruits may trigger migraines! all are kind of food I love most! wuaaa T_T

check this out!
Causes and symptoms of migraines that you should be aware!

Medicines can help prevent migraine attacks or help relieve symptoms of attacks when they happen. For many people, treatments to relieve stress can also help. Do not worry! True migraine headaches are not the result of a brain tumor or any other serious medical problem. However, only the doctor can determine whether your symptoms are due to migraine or another condition.


What you really need is, just practice a better healthy life! Jogging, the simple and easiest one may help you. Be careful in your food taking cos food is not only can cause migraines, perhaps other serious illness like diabetes or high blood pressure.

Love yourself, love the people who loves you! Take care:)



Wednesday, May 18, 2011

pantang larang makan

I do believe ramai je yang ada pantang larang makan ni. tak boleh sesuka hati makan ni makan tu. boleh makan ni makan tu tapi tak boleh exceed the limit. otherwise akan dapat side effect yang betul-betul menyeksa diri sendiri sampai boleh terbaring tak bangun-bangun.hah! melampau betul! I pun ada beberapa makanan yang kena elak. ada jugak yang still boleh makan tapi tak boleh dalam kuantiti yang banyak and tak boleh selalu! ceh mengalahkan perempuan lepas bersalin. betullah! mumy I cakap I ada pantang-pantang makan ni. kalau tersalah makan boleh pening kepala tahap terbaring je tak boleh buat pape (I lah tu orang yang dimaksudkan kat atas..heee)


TERONG

memang tak boleh makan langsung! otherwise pening kepala. lepas mumy noticed anaknya ini asyik pening lepas makan terong terus I tak makan dah. dulu selalu terliur jugak bila mumy buat terong goreng tepung tapi sekarang dah tak heran!


IKAN PATIN

sedap kan lagi-lagi masak lemak cili api.wahhhh! tapi sayang I TAK BOLEH makan langsung! ada lagi family member yang tak boleh makan ikan patin jugak but I am not sure siapa. tapi selalu jugaklah I TER-makan sebab sometimes I tak perasan tu ikan patin. dah pening kepala baru sedar. ceh kata je lah tak kenal ikan patin kan?hahahaha:p tak perasan konon!


KAMBING

ni pun sama. sedap kan daging kambing? ni bukan I sorang but satu family ada pantang makan daging kambing. boleh makan tapi dalam kuantiti yang sangat sedikit. dalam TIGA SUDU je maybe?heh:p tapi adik perempuan I memang tak boleh makan langsung. pernah terjadi masa Hari Raya Haji dapat daging kambing, my sister and I makan lauk kambing tak ingat dunia macam dah takkan jumpa daging kambing lepas tu. malam tu jugak kitorang terbaring atas katil tak boleh bangun. berhari jugaklah terbaring and mumy lah orang paling susah hati. lepas kejadian tu adik I terus tak sentuh daging kambing dah. I kejap je tak sentuh tapi bila tengok orang makan nak jugak tapi sikit jelah boleh. takpelah sikit pun jadilah:(


mengada-ngada tak I? macam-macam tak boleh makan kan? ada lagi actually. sayur pucuk ape entah. boyfriend I sebut pucuk paku but I am not sure. rasanya bukan tu yang mumy sebut. adalah satu pucuk ni kalau makan pun pening. lagi teh. teh memang tak elok pun kan minum banyak-banyak! angin mumy cakap. dulu masa school I tak boleh terima teh langsung. sekarang dah boleh cuma tak boleh selalu lah. semua orang pun kot.

LEMON TEA

the best drink to be served. tak pening minum sebab ada lemon! hah! tak boleh blah sebab ada lemon then boleh nak minum selalu.


later nak story pasal makanan yang I TAK MAKAN. bukan allergic ke apa. ni memang tak makan sama ada memang tak suka rasa dia, tak berminat nak makan, tak pun sebab takut nak makan. hahahaha. macam-macam lah dia ni:)

Monday, May 16, 2011

nak anak boy ke girl?


Setiap pasangan yang berkahwin pasti inginkan cahaya mata bagi menyerikan lagi kehidupan rumahtangga. Do you know that kita boleh merancang untuk dapatkan anak lelaki ataupun perempuan. Kepada pasangan yang baru berkahwin yang ingin merancang untuk mendapatkan anak, cubalah tip ini untuk menentukan jantina anak. Over tak I?macam I pulak yang nak merancang kan?hahaha. Eventhough I lambat lagi nak kahwin but still I have to know this. This is such a precious knowledge and I am glad to share with you. Sharing sometimes is loving.heeeJ It is definitely sure that kekuasaan itu terletak di tangan Allah yang menentukan semuanya, tapi kita sebagai manusia tak salah untuk merancang bukan? Have a nice read!:)



Tip Dapatkan Anak Perempuan

  • Berdoa dengan niat untuk dapatkan anak perempuan
  • Mengadakan hubungan dengan suami pada waktu subur isteri iaitu antara waktu ke-11 hingga ke-19 daripada hari datangnya haid.
  • Isteri digalakkan makan makanan yang berasid seperti limau, asam, nanas, dan air berkarbonat. (biasa korang dengar if ambik those food boleh menyebabkan keguguran kan? Tapi ni lain pulak I baca) Makanan laut perlu dielakkan kerana sifatnya yang beralkali memudahkan untuk mendapatkan anak lelaki.
  • Membasuh bahagian intim dengan menggunakan cecair asid iaitu very dilute lactacyd, dua jam sebelum melakukan hubungan intim.
  • Untuk dapatkan anak perempuan, isteri tidak perlu mencapai kepuasan yang tinggi bagi mewujudkan keadaan berasid yang seterusnya akan merangsang pergerakan benih XX
  • Selepas bersama suami, amalkan tidur beralih ke bahagian kiri



Tip Dapatkan Anak Lelaki

  • Berdoa dengan niat untuk mendapatkan anak lelaki
  • Jauhi makanan berasid. Makan makanan laut sekurang-kurangnya dua bulan sebelum mencuba. Selain itu, makanan yang mempunyai khasiat seperti magnesium, zat logam kalsium, dan juga ulam-ulaman perlu diperbanyakkan. Ulam-ulaman yang rasanya pahit adalah tanda beralkali (alamak I tak makan ulam, cammana nih?heeJ)
  • Mengadakan hubungan dengan suami pada waktu tidak subur iaitu antara waktu ke-21 hingga ke-28 daripada hari datangnya haid ataupun hari sebelumnya datang haid dari kiraan pertama selepas waktu subur.
  • Menukar pembersih bahagian intim kepada jenis yang beralkali. Cecair bikarbonat perlu dimasukkan ke bahagian dalam faraj kira-kira dua jam sebelum bersama suami.
  • Selepas bersama suami, amalkan tidur ke bahagian kanan dan jika membelakangkan suami, tukarlah tempat tidur asalkan mengiring ke arah kanan.


Hehe..terasa over pulak I. I don’t care what people will say cos this is such information that all wives should know. Husbands should know too. We are given chances to plan, and why don’t we use the chances very well?I am also counting the days months and years to reach the marriage life. And I will keep this precious knowledge so that dah kahwin nanti takdalah baru nak tercari-cari magazines, google sana sini, tanya mak nenek moyang sume cammana nak plan anak kan?heeJ

To married couple: SELAMAT MENCUBA!

To unmarried couple: SELAMAT MENYIMPAN INFO INI UNTUK MASA DEPAN.heeeJ


( Info is taken from ‘Pengantin’ magazine. Percaya tak kat rumah I banyak betol magazine2 tuh >.< I am not the one who bought them ok)


Saturday, May 14, 2011

test your vocabulary


little brother, Ameer just came back from school and brought together with him, a set of scrabble. he just won the first place for 'Kajian Tempatan' portfolio. I wanted to be proud of having him as my brother and suddenly mummy said, "everyday I worked so hard for his portfolio so that he wont be scolded by teacher"..ceh!

His story:
"Masa perhimpunan pagi Ameer baru nak duduk tiba-tiba dengar cikgu panggil Muhammad Ameer Aiman bin Bakri. Ameer pun naiklah pentas ambik hadiah.rupanya menang folio Kajian Tempatan". He really excited telling us this where as mummy did 95% of it! ok fine as long as he is happy. hmm by the way, he is just 11.

Scrabble is a good game for brain actually. It really tests our spelling skills where scrabble needs the player to scramble letters to make several words and this really test how strong our vocabulary. even sometimes my little brother came out with words that I'd never know. sometimes lah but still poor me:( Scrabble also tests mathematical skills which involve counting up each word we've made. If your maths is weak then you should play scrabble.heh:)

Poor me! I always get poor combination of letters thus I just come out with 'entah pape' words. wuaaa T_T


Scrabble not only helps you learn new words and definitions, it can improve your memory, enhance your language skills, and exercise your mind muscles for long-term learning. Dont you believe it? just try to play scrabble frequently then you get the result! I bet you can get for at least Band 4 for MUET! it is possible you know. No matter what your beginning skill set, you can quickly learn powerful word combination if you keep playing it. Practices make perfect babe!



The result by the five of us. Aniesz, Ahnaf, Amirul and Ameer (helped by Nadiya). really like kid-words. short and simple meaning. yelah main pun dengan budak-budak.


play scrabble with mummy really challenge my vocabulary skills. She always comes with tough words and I have to check it back in the dictionary to confirm the existence of the word! buat malu je buat word tahap budak sekolah rendah.

wanna drag my boyfriend to play scrabble with me! hohahaha:p

Thursday, May 12, 2011

dua versi gaduh


bila bercinta..

kalau bergaduh mulalah ego masing-masing meninggi mengalahkan Gunung Everest. si G taknak call si B, si B pun ego taknak call si G. sanggup dua hari tak contact each other ( huhu..terasa jugak lah ) kalau message pun reply macam tak ikhlas

B : watpe?
G : tak wat pape
B : makan?
G : belom
( rasa nak sepak je kan..baik tak payah message.yang sender pun menyakitkan hati, yang reply pun menyakitkan hati )

kalau dapat call pun dah macam perbalahan kat parlimen. masing-masing nak tegakkan diri sendiri. dua-dua dah macam tak kenal apa itu 'full stop'..ooohh dulu masa sekolah cikgu panggil masuk perbahasan korang taknak pulak! haish. sekarang sampai dah terlebih bahas dah. lepas tuh ugut-mengugut, 'you sayang I lagi tak? kalau you rasa tak boleh go dengan I kita break off' ayat yang sama everytime gaduh. korang tak payah tipu.heh:)

bila dah kahwin..

kalau gaduh takkan ada dah taknak2 reply message ni
takkan ada dah taknak jawab-jawab call ni
takkan ada dah bahas membahas dalam phone instead..
gaduh depan-depan terus kat rumah! easy and simple! save credit handphone.heh:p
nak lagi panas, sesi baling membaling pinggan mangkuk.haha:) macam I selalu idamkan bila dah kahwin nanti.hee.gurau jelah!

tapi realitinya bila dah kahwin, takda dah gaduh lama-lama macam zaman bercinta. rasa takda hati nak bergaduh sangat pun sebab...dah duduk satu rumah lah! kau nak ego taknak reply message taknak jawab call padahal balik rumah jumpa jugak laki kau.tidur satu bilik jugak.huahahaha. nak mintak putus? kau ingat macam zaman bercinta? dah putus then sambung balik bila dah okeh? huish cerai bukan boleh buat main. cerai sekali, kalau nak balik dah kena nikah lagi sekali.kalau cerai talak tiga dapat pulak nak sambung balik.kan dah menyesal.

kalau gaduh paling terok pun cuma tak bertegur sapa untuk beberapa jam and En.Husband mengalah tidur kat ruang tamu.kalau dia mengalahlah.esok pagi confirm dah elok bila si isteri perlu laksanakan tanggungjawab siapkan baju untuk En.Husband nak pergi kerja juga serve breakfast. kesian nanti ada laki orang mati kebulur pulak.huhu:p


kesimpulannya, tak payah lah nak bergaduh serius sangat sampai taknak message taknak jawab call berhari-hari (nasihat untuk diri sendiri) takda faedah pun.kalau tengah bercinta ni memang mengundang masalah lah.nanti tak pasal-pasal pasangan kita tuh yang give up. dah melepas kau! dah dapat baik jagalah elok-elok.turunkan ego masing-masing untuk jaminan kebahagiaan.eceh!hahahaha:p


tak sabar nak tunggu kahwin. taknak gaduh-gaduh macam sekarang.






semoga jodoh kami dipercepatkan. amin:)

Tuesday, May 10, 2011

NESLO pengubat rindu


dengan cuaca panas sekarang minum air sejuk atau ais menjadi satu kemestian. turun dapur bukak fridge cari ais. turun dapur bukak fridge cari air sejuk. takda benda lain dah. eventhough jam 3-4 pagi pun jadi berani turun dapur just sebab nak air sejuk.

tapi ada benda lain jugak dah jadi kemestian kebelakangan ni. NESLO! every breakfast I will make my own NESLO. supper time too. so maksudnya satu hari I akan buat dua kali NESLO! takda air manis lain dah. memang NESLO everyday.

bila minum NESLO I mesti teringat kat someone ni. selalunya, almost everytime lah bila pergi lepak mamak takpun kedai-kedai makan melayu dia mesti order NESLO! I am too not sure sejak bila dia jadi fanatik kat NESLO ni. sejak I served NESLO masa dia datang rumah aritu ke? entah.

dah almost seminggu tak jumpa dia. dah berjam-jam tak contact dia (merajuk punya pasal) tak boleh tipu diri sendiri. I MISS HIM! really miss him. selain 'stalker' facebook dia, selain baca komik-komik one-piece yang dia pinjamkan, selain bau baju dia (I love the smell of him..heh), juga menatap foto-foto comelnya.. NESLO juga jadi pengubat rindu.




semoga keadaan kembali ke sedia kala. I know you miss me so much. I miss you too.