Thursday, May 13, 2010

Kena buat kerja rumah!

Setelah berbulan-bulan jugalah tak masuk dapur..eh tipulah tak masuk..i mean tak buat kerja-kerja di dapur macam memasak..basuh periuk belanga and so on..tiba-tiba hari ni I nak tak nak kena juga buat semua tu..kalau tak sebab tengok princess dah pengsan di bilik selepas satu malam tak tidur..mengerjakan muffin-muffinnya T_T mumy pula sibuk dengan kerjanya..call orang sini call orang sana..I pun tak tahu siapala mereka2 tu..terpaksa membantutkan niat untuk terus menonton cartoon programmes di televisyen..kalau bukan I yang menggantikan mereka siapa lagi??adik??hampeh..dapur pun sama tinggi dengan dia..hahaha =P maaf ya adik..baby??masih di sekolah..abang??lagi tak boleh diharap kerana kerjanya hanya menghadap handphone 24jam!mungkin selagi matanya tak berpinar-pinar baru dia stop and buat kerja lain..

Sebaik melangkah masuk ke dapur, berfikir sejenak apa benda nak buat ni??ni adalah contoh tak baik ya bila dah lama tak tak buat kerja rumah sampai tak tahu nak buat apa..okeh..basuh baju dulu dan sidai..ambil keputusan untuk sidai bawah bumbung sebab tengok langit macam nak hujan..next; pinggan mangkuk di sinki..ni kerja adik dan baby lah ni gemar tinggalkan sahaja pinggan cawan di sinki..abang pun kadang2..eh selalu juga.. okeh basuh jelah semua..lepas tu..masak nasi..tanya mumy berapa cup beras nak masak?mumy cakap 2cups?okeh..selesai..nasib baik tahu lagi macam mana nak sukat air beras..harap2 nasi menjadi.. =)

Dah sidai baju..dah masak nasi..berfikir lagi apa nak buat??tiba2 perut terasa lapar..owh terlupa belum ambil breakfast!semenjak duduk di rumah ni..breakfast adalah WAJIB, okeh..tak kesahlah lagi sejam nak lunch..huhu~ tengok2 dapur apa yang boleh dimakan..dan ternampak crab stick mumy beli malam tadi..seronok menggoreng di wet kitchen tiba2 terdengar suara sumbang dari dry kitchen.. “kakak!bukalah blind tu dulu..habislah asap berkumpul kat dalam!”..wuaaa kena marah dengan princess!mungkin ada segelintir yang kurang jelas tentang blind yang dimaksudkan.. ‘blind’ is a roll of something whether paper,rotan or plastic..tapi kami guna plastic..which you can pull down or up as a covering..bila malam tutup bila siang buka..kena marah lagi bila confuse macam mana nak tarik blind tu..wuaaa T_T mumy perli “budak asyik menghadap account sampai benda simple pun tak tahu buat”..sobb2..

Tak kesalah semua tu..breakfast dah siap..buatkan untuk adik sekali..kalau tak dia mintak nak cuit sedikit tapi sebenarnya banyak..okeh semua dah selesai..tinggal lauk untuk lunch..lari naik atas dulu..kalau terdesak tiada siapa nak masak untuk lunch..kalau princess meneruskan tidurnya..I lah jadi mangsa lagi..T_T takpa2 demi adik-adik supaya tak kelaparan..kakakmu bersedia untuk segala kemungkinan jika terpaksa turun dapur lagi..dalam hati berdoa cepatlah princess bangun =P

No comments:

Post a Comment