Monday, July 5, 2010

Kota Riang Ria

Genting Highlands..a place full of joy..meminta izin dari HumptyDumptyku dulu tapi tak sempat cakap apa2 beliau sudah pun tahu..dari mana lagi kalau bukan facebook..beliau dapat tahu dari wall posted by daya..Perancangan asal antara I, Isz, Daya and Shahir..tetapi tiba2 Daya menghubungiku bahawa beliau dan shahir tidak dapat turut serta..khabarnya ada kenduri kesyukuran sempena meraikan kakak daya yang baru hamil..Alhamdulillah~berbincang dengan Isz samada mahu meneruskan perancangan ataupun tidak..Isz tetap mahu naik ke Genting..excited sungguh beliau..okeh!
Tak sempat 'book' tiket jadi kami plan untuk beli on the spot saja..berjanji untuk berjumpa Isz di KL Sentral jam 8pagi..konon nak beli tiket jam 9pagi..dalam perjalanan ke KL dapat panggilan dari Isz yang tiket tinggal jam 12 sahaja..what??jam berapa pula I nak turun dari Genting?Setibanya I di KL Sentral, kami decide untuk naik cab sahaja..itupun sebab ada lagi 2penumpang lain..2+2=4..hehe~so kami hanya bayar RM25 seorang..kalau tak RM50 seorang!sakitnya!kiranya kos sebenar naik ke Genting by cab RM100 la..actually kalau beli yang pakej lagi murah plus jimat..tiket pergi balik+tiket outdoor baru RM42 tak silap..ini adalah pengajaran kepada semua supaya 'book' tiket awal2 tak kiralah weekdays ke weekend..okeh?
Sangat teruja sesampai di Genting Theme Park Entrance..tidak mungkin akan rasa bosan naik ke Genting walau berapa banyak kali..percayalah!haha~itu kalau I lah..okeh ke kaunter beli 2tickets for adults; RM38 per person..lagi pengajaran di sini supaya buka sampul dulu dan check any offers..tak macam I dan Isz..mungkin terlalu teruja sampai tak perasan dalam sampul ada banyak offers included vouchers, discounts and free tickets!menyesal2 T_T tapi tak boleh buat apa..kami sedar pun bila dalam bas nak balik KL dah..huhu~okeh back to the story..cuaca agak baik..tak sejuk sangat macam dulu2..siap boleh berlagak pakai singlet saja..haha~terkena batang hidung sendiri..Isz lagi berlagak tak bawa sweater langsung!hehe~rambang mata kami sampai tak tahu nak mula main apa dulu..main tangkap2 gambar dulu..hehe~I love menangkap dan ditangkap gambar!padan muka sesiapa yang kene jadi cameraman I..
Tak semua permainan kami dapat main sebab sebaik tengahari hujan mula turun..antaranya ialah Solero dan Flying Dragon..ala hujan dah berhenti pun tak sempat main Solero sebab ramai sangat..lagi challenging permainan tuh lagi ramai orang nak main eh..pelik2..main paling tak mencabar; Go-Kart..nak race pun takda hati sebab paling laju pun rasanya 60km/j..haish!hujan makin lebat..makin sejuk sampai ke leher..nasib baik sweaterku tutup leher..Isz bertahan dengan tshirtnya..konon ibunya dah biasakan beliau dengan freezer masa baby2 dulu..hohahaha~tak boleh terima!
Tiba lunch hour..makan!Isz cadangkan Burger King tapi McDonald juga menjadi pilihanku..menu biasa; set Double Cheese Burger dan juga Sundae!habis makan jalan2 sekitar Genting Walk sambil window shopping..cuci mata..haha~next kami pilih untuk main Archery..dah banyak kali main pun I tak pro lagi..tapi nasib baik kali ni takdalah tersasar ke tempat Isz..tersasar pun masih di tempat sendiri..hehehe~juga melawat DinasourLand..boleh lihat banyak dinasour tipu..haha~bagi ikan makan juga..banyak ikan plus gemok2..melawat ular sakit..ular pun sakit eh?macam mana nak tahu ular tu dijangkiti selsema?I pun tak tahu..hanya yang pakar saja tahu..tengok Iguana yang comel..geram tengok dia buat muka selamba -_-
Hujan makin lebat..banyak permainan terpaksa ditutup kejap..kami putuskan untuk lepak minum Hot Chocolate di Cafe sambil borak sambil dengar lagu sambil 'usha' orang juga..haha~jalan2 di Bazaar..Isz belanja 2pasang Earings..thank you,dear!temankan Isz main tangkap Itik..kalau bertuah dapat bear..tapi tak bertuah pun..habis duit adalah..beli 2kotak rokok pun lepas..haish!takpalah takda rezeki..Isz mengajakku masuk Haunted House..mulanya takut tapi setelah dipujuk2 akhirnya ikutkan saja Isz..mungkin terlalu ghairah nak masuk Haunted House sampai tak tengok jam..tengok2 tak sempat masuk takut tertinggal bas jam 7petang..akhirnya kami buat keputusan untuk main permainan lain menggantikan tiket Haunted House tersebut..yes!hehe~on the way ke Terminal Bus isz tiba2 nak print gambar pula..tak menyempat2..sudahnya gambar tercicir tengah jalan..what??dahlah ada gambar I..I dah ketakutan..Isz asked me to think positive..Isz kata kalau orang nak buat jahat mereka perlukan full capture!nasib baik gambar yang Isz print tu half saja..lega sikit..
ngam2 kami tiba di Terminal Bus..naik2 bas ada minah Indon pula ambil seat kami..panggil saja pegawai selesaikan masalah..we won!akhirnya dapat seat kami yang sepatutnya..tertidur I dalam bas walaupun tak nyenyak..keletihan!sampai di KL Sentral sempat lagi window shopping..sempat I grab kemeja putih..tapi sekarang I da bagi pada rakan lepas tengok beliau macam nak sangat..takpalah balik KL nanti I beli lain..I pulang ke Klang dengan Komuter macam I datang while Isz was picked by his friends..
It was a wonderful day even though perancangan tak berjalan seperti dirancang..kalau pergi berempat seperti dirancang pasti lagi happening!anyway we're still enjoyed the moment..rasa macam nak ajak HumptyDumptyku pula lepas ni..kelemahan beliau main benda2 alah tu..hahaha(gelak jahat)..yes!

No comments:

Post a Comment