Friday, August 6, 2010

saya tak suka ini

mungkin bila orang baca entri ni makin ramai tak suka saya..makin ramai nak jauhkan diri dari saya..mungkin akan ada ramai yang fikir saya seorang yang sangat 'demand'..mungkin juga ada yang fikir saya berlagak 'high-class'..okeh sebelum apa-apa saya terima seadanya..


I am 22 dan dah kenal macam-macam orang macam-macam ragam..I pernah rasa putus cinta..I pernah rasa ditipu..I pernah rasa dipermainkan..but I took those experiences as a lesson..Those experiences actually built myself up..so, to GIRLS especially,boys pun boleh; just be careful! below got something that I want to share..something that I dislike perhaps hate too..something that I dont want it happens to other people..


First; I hate those yang bangga dengan perkara tak elok yang dia buat..for example; perlu ke cerita kat semua orang yang you tuh 'kaki club'??kalau setakat nak cerita kat kawan-kawan baik I think it is still okeh..ini tak baru kenal orang tuh baru jumpa sekali engkau dah cerita yang engkau 'kaki club'..adui~lagi those yang bangga dia 'drunker'..do you know what I mean??pergi hypermarket lalu kat tempat jual alcoholic drinks boleh terkinja-kinja depan tuh..what the...???pergi one event ambik gambar pegang botol arak lepas tuh post kat facebook..boleh tak I nak cakap diorang ni 'bodoh'??!!


Second; I hate orang yang berlagak banyak duit tapi tak pun sebenarnya..engkau nak bangga income engkau sebulan lebih 5k..duduk condominium..beli kereta untuk family sampai berapa-berapa bijik..wehh silaplah nak show off kalau duit rokok pun aku payung..bawak perempuan keluar pun pakai kereta orang..kata beli kereta untuk family lebih sebijik takkan biarkan diri sendiri takda transport??lepas tu pinjam kereta boyfriend perempuan yang dia bawak keluar tuh..malulah beb!! konon nak tackle memang tak dapatlah!



Third; I tak suka orang yang terlampau fikir nak enjoy..alasannya masih muda..I dont deny sometimes we need some entertainment..tapi takdalah sampai tiap-tiap hari..macam dah jadi compulsory lepas habis kerja je kena keluar lepak..lagi bengang bila kita tegur dia jawab " I lelaki takkan nak duduk rumah je"..okeh ni fokus untuk lelaki..habis kalau you dah kahwin nanti macam ni jugaklah..balik kerja terus cabut keluar or come to worst habis kerja terus tuju tempat lepak instead of balik rumah..you nak kata bila dah kahwin nanti you dah lain??kalau you dah biasakan diri macam ni I believe sampai dah kahwin pun you buat macam ni..dalam kepala fikir nak lepak je..


Forth; I tak suka those yang spend duit dia lebih dari apa yang dia ada..eh macam mana nak spend duit lebih dari own saving??jawapannya berhutanglah!haish~plan ini plan itu tapi duit tak cukup..disebabkan nak jugak semua plan dia jalan,,sanggup berhutang..bila ditegur alasan duit boleh cari yang penting kepuasan..aduhai~semua orang memang nak cari kepuasan untuk diri sendiri tapi kenalah berpada dan ikut kemampuan diri sendiri..kalau you tu Bill Gates ke Donald Trumph ke lainlah cerita..nak buat apa semua jalan..ini tak..dapat duit disalah guna lepas tuh diri sendiri sakit..serve your right!


Fifth; I tak suka orang yang banyak cakap tapi satu pun tak jalan..plan itu plan ini tapi sampai sudah tak gerak..konon plan nak pergi Singapore siap plan nak pergi berdua je..tapi sampai sekarang tak dengar pape..lagi teruk dia terus senyap! ini adalah satu pengajaran tak salah nak buat planning tapi berpada..do not be too excited! kalau rasa plan nak pergi lama lagi janganlah buat plan lebih-lebih..relax sudah! kumpul duit dulu sampai dah confirm nak pergi baru buat exact plan..ni tak kesian kat pasangan dia last-last angan-angan musnah! bak kata Izzuddin, cakap nak lebat! hahaha~dah terikut dia dah..


Sixth; I tak suka orang layan orang sekeliling dia setaraf macam dia..orang tahu you kaya..you come from rich family tapi janganlah fikir semua orang macam you..duduk rumah sewa tapi nak rumah tu complete dengan facilities..kalau duduk ramai-ramai bolehlah..ni kalau setakat duduk berdua sakitlah member sorang lagi yang tak sekaya you..lagi contoh bila satu kumpulan presentation dan memerlukan kita agih handouts kat classmates..print satu copy then photostat kan boleh..why nak kena print semua??bapak kaya!!rasanya kalau Robert Kuok pun dia akan fikir the lowest cost should be used..


Sebenarnya, banyak lagi benda nak share tapi those at above are most important points that i should share..ini supaya orang-orang di luar lebih berhati-hati dengan orang yang dekat dengan dia..tak semestinya boyfriend okeh! juga kepada orang-orang yang dia rasa dirinya dalam kategori di atas supaya perbaiki diri sendiri for your own good..okeh??


P/S: for those yang terasa dirinya dikata di atas..I am so sorry..niat cumalah nak buat you all berfikir and decide what you should do..nak improve youself or just ignore apa i bebel kat atas..its up to you..sorry again!have a nice day =) pehal tetiba nih??




1 comment:

  1. yeah!!
    agree with u dear!
    cakap nak lebih, hapa pon tarak!
    bek dok dengan monyet!
    hahahaa

    ReplyDelete