Tuesday, May 24, 2011

nama anak nama bunga

roses

Do you know that certain flowers have their own specific meanings? With the wonderful colors, people nowadays love to use flowers in communicating with their loved ones. Nak express love kat someone pakai bunga, nak tackle girls pakai bunga, nak pujuk girlfriend pun pakai bunga (my boyfriend tak penah lagilah buat camtu) And now it’s a trend to name child as flower’s name as the parents hope the real meaning of flowers will affect the personality of the child.

When I noticed that one celebrity; Sazzy Falak named her twin daughters by using flower’s name, I become more excited to name my future daughter as flowers’ too. Sazzy named her twins as Tiara Rose and Iman Lily. What a beautiful name ever! Padahal kawen pun lambat lagi kan?heee berangan lebih nak plan nama anak!

Hello. Before Sazzy's given birth lagi I dah berangan-angan nak kasi nama anak nama bunga okeh. Tak caya tanya En.Anwar. haha! kenapa kena tanya dia pulak?? Confirm dia segan-segan je nak jawab ya. “Apasal kena tanya B pulak?!..ceh!” dah tahu dah apa dia nak jawab.hoho:p


camellia


Jom tengok nama-nama bunga ni:) very sweet and beautiful as its meanings.

Camellia: Perfection, Gratitude

Dahlia: Elegance and Dignity

Iris: Wisdom and Valor, Faith, Promise in love, Hope

Ivy: Friendship, Fidelity

Jasmine: Elegance, Grace, Modesty, Love

Lily: Purity of heart, Majesty and Honor, Humility, Happiness, Sweetness

Orchid: Mature charm, Beauty, Love

Olive: Peace

Rose (Red): Passion, Love

Violet: Modesty, Love, Faithfulness


iris and ivy

jasmine and lily

orchid and olive

violet and dahlia


Ini antara nama-nama yang bakal I kasi kat future daughter I kalau dia perempuan lah. Kalau lelaki hmm belum ada dalam mind lagi nak kasi nama apa. If kasi nama bunga single alone macam tak best sangat kan? Hmm mungkin juga akan ditambah di-matching dengan nama lain macam Sazzy named twins dia. Takpa tu nanti bincang dengan future daddy to my future daughter.haha berangan lagi! okeh enough Aniesz! :)


No comments:

Post a Comment